Descripció del projecte
Pla director / 2011 / Gandesa
El Pla Director contempla un estudi global del conjunt de Centre Històric, tenint en compte l’ús col·lectiu, el símbol social i valor cultural de la vila en els diferents aspectes que configuren la seva història: l’arqueologia, l’urbanisme, l’activitat econòmica, la tipologia dels habitatges, els valors patrimonials del conjunt i les necessitats funcionals actuals i futures.
La importància de Gandesa prové en bona part per la seva situació estratègica com a cruïlla dels camins històrics entre les terres de les Corones de Catalunya, Aragó i València. L’any 1153 defineix l’inici de la seva potència com a població amb la conquesta de Ramon Berenguer IV i la capitalitat de la Comanda de Miravet.
La situació de Gandesa l’ha fet patir els estralls de diferents guerres: la Guerra dels Segadors del 1643 amb la destrucció total de la vila, l’entrada de Felip V a la població el 28 de febrer de 1707, les diferents destruccions produïdes pel general Cabrera entre els anys 1837 i 1838, i la batalla de l’Ebre del 25 de juliol de 1938. Això ha fet desaparèixer l’antic Castell i l’entorn emmurallat de la vila.
Gandesa manté una gran importància històrica dins Catalunya i la Corona d’Aragó fins al segle XVIII, essent capital política i administrativa de la Castellania i de les comandes que l’envoltaven.
En els darrers dos segles pateix un estancament demogràfic i econòmic per manca d’una l’adequada modernització de les seves estructures econòmiques. Malgrat tot, el seu potencial comercial, turístic i de serveis es manté viu amb la necessitat d’una adequada revitalització.
El Pla Director té com a objectiu prioritari la recuperació integral de Gandesa, reivindicant la seva importància històrica, proposant una lectura clara de les valuoses arquitectures històriques que s’han conservat al llarg del temps i potenciant els valors culturals i turístics afegits.
El Pla Director proposa dur a terme la restauració arquitectònica dels edificis històrics, la recuperació de les múltiples restes arquitectòniques existents i l’ordenació urbana de l’espai públic del Centre Històric. També proposa donar a conèixer, potenciar i millorar l’ús social, cultural i turístic del valuós Centre Històric, respectant les diferents voluntats i agents públics i privats implicats. La seva restauració funcional potenciarà l’activitat comercial, recuperarà la qualitat de vida, el significat de l’arquitectura i conservarà la capacitat evocadora del seu passat.