Descripció del projecte
Concurs / 2009 / Tortosa
Oferim, amb aquest treball, l’anàlisi i les conclusions en forma de proposta integral d’intervenció en el barri de Sant Jaume amb el convenciment que l’espai urbà constitueix el fet social continu en el temps, i fonamentat sobre la base de les relacions econòmiques, polítiques, socials i culturals que es desenvolupen entre la ciutadania i configuren una realitat extraordinàriament complexa.
En el marc històric, el barri de Sant Jaume ocupa fins al segle XVII una posició central a la ciutat de Tortosa ja que es forma dintre de la primera muralla, en un punt límit o de vora entre el castell de la Suda, la Catedral i el riu Ebre, aquesta posició de frontissa fa que quedi comunicat amb la resta de la ciutat per l’únic accés des del nord, el C/ Major de Sant Jaume i el C/ Santa Anna, seguint la topografia fins a les muralles del castell. L’aïllament de Sant Jaume amb els barris veïns de Remolins i del Castell i amb el conjunt de la ciutat al llarg del segle XX, podem dir que és degut en part al desplaçament del sistema viari destinat a vehicles, per la falta d’accessibilitat conseqüència de la dificultat topogràfica i per la manca de permeabilitat de la pròpia estructura urbana, resultat del procés de desenvolupament de Tortosa que ha anat marginant el casc antic, fugint de la ciutat “incomoda” en termes moderns i automobilístics.
La proposta intenta donar resposta a les diverses mancances del barri des de l’anàlisi dels elements i espais urbans capaços de restituir les relacions amb l’exterior de l’àmbit i reconstruir-lo interiorment en la seva identitat. Serà la coherència entre els elements de l’estructura heretada i les peces de nova implantació la que garantirà la correcció del model global.
Objectius de la proposta:
Recuperar la continuïtat dels itineraris de vora per vianants des de dintre de la ciutat fins a les afores, des del paisatge urbà a l’horta. és des d’aquest punt de vista paisatgístic que cal emfatitzar les relacions visuals, els jardins, els miradors, els passeigs i el paper de la muralla com a connector lineal al llarg del seu perímetre, no solament separador.
Mantenir la trama històrica a partir de la jerarquització i adequació de l’espai públic, suprimint la marginalitat de la trama urbana, amb una pavimentació i mobiliari urbà amb materials i disseny homogeni d’extrema racionalitat constructiva i minimització formal, amb la fi de valorar el protagonisme del teixit urbà i que permeti fer una “lectura” de l’estructura del barri i facilitar la connectivitat. des del punt de vista patrimonial la proposta aposta clarament pel manteniment de la trama urbana i conservació, en tant sigui possible, de l’estructura parcel·laria.
Solucionar la manca d´aparcament i d´accessibilitat amb cotxe dintre de Sant Jaume és complexe, pel que s´ha pensat aprofitar l’espai sota la pista poliesportiva pròxima al c/ del Castell de la Suda per generar un nou aparcament que fos d´utilitat tant per Sant Jaume, com per remolins i Tortosa. tot i això, s’ha de permetre l´accés restringit de vehicles als veïns pels dos vials perifèrics i de petits vehicles de servei per l’eix longitudinal de nova creació.